Programme: Erasmus+
Key Action: Learning Mobility of Individuals
Action Type: Short-term projects for mobility of learners and staff in school education
NA : RO01 – Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale
Start of Project: 01/12/2021
End of Project: 31/05/2023
Project Title: Innovative Teaching and Digital Teaching Techniques
Main objectives:
1. The innovation of teaching techniques and the introduction of teaching methods based on educational games and apps in our school
2. The digitalization of teaching methods and the growth of the students’ interest in technology
3. The promotion of inclusive education, of multiculturalism and of international diversity in our school
4. The improvement of team management and efficiency of interpersonal communication in our school
Our project includes:
I. Individual Mobility Activity
II. Group Mobility of School Students
III.
Invited Expert
I.
Mobilitate Cadre Didactice – Curs de Formare 21st Century Skills la Vitalis Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte în Schkeuditz, Germania
Tip de mobilitate: Individual Mobility Activity
Beneficiari: 10 cadre didactice de la Școala Gimnazială PARADIS
Data: 22 – 30 Octombrie 2022
Durata: 7 zile
Locul de desfășurare: Vitalis Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte, Schkeuditz, Germania
Obiective urmărite:
- Inovarea tehnicilor de predare și introducerea jocurilor și a aplicațiilor educative digitale în mediul nostru școlar
- Digitalizarea metodologiei de predare și creșterea interesului elevilor în tehnologie
Descriere pe scurt:
În perioada 22 – 30 Octombrie 2022, 10 cadre didactice de la Școala Gimnazială PARADIS au beneficiat de participarea la cursul de formare 21st Century Skills oferit de către Vitalis Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte. Cursul s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile: 5 zile axate pe prezentare teoretică și 2 zile pe activități cultural-sociale. Tema principală a cursului a fost Innovative Teaching and Digital Teaching Techniques (Predare invatoare și tehnici digitale de predare), respectând două dintre cele patru obiective-cadrul ale proiectului: Inovarea tehnicilor de predare și introducerea jocurilor educative în mediul școlar și Digitalizarea metodologiei de predare și creșterea interesului elevilor în tehnologie.
Conținutul cursului: „Proiectul s-a axat pe dezvoltarea abilităților practice și profesionale ale participanților. În timpul stagiului, participanții au combinat cunoștințele teoretice cu experiența lucrului practic în diferite arii profesionale. Abilitățile soft și competențele sociale au fost, de asemenea, dezvoltate. Competențele profesionale, lingvistice și sociale obținute în timpul acestui proces sunt printre cele mai căutate în piața muncii naționale și internaționale” (Johanna, Neumann, Project Management VITALIS).
În manieră teoretică, cursul a introdus participanții în noțiuni precum Gândire critică și analitică, Strategii de învățare și metacunoaștere, Soluționarea problemelor complexe, Creativitate, originalitate și influență – toate aplicate în mediul educațional german și prin referire la sistemul educațional din alte țări europene de referință. La cursurile și seminariile din cursul săptămânii de training, cursanții au explorat teme precum:
- Values and Purpose of Education,
- 21st Century Skills,
- Teacher Talk Time and Student Think Time,
- Plickers App for Quiz and Surveys in class,
- Three Minute Walkthrough Routines and Project Zero (See, Think, Wonder),
- HGSE Organized Learning Environments (SOLE) Sugata Mitra,
- Gapminder as a resource for Daya Based Teaching,
- Mediamerge, Lessonsinobservation and the National College as online resources for lesson observation and discussing best practice,
- Match Minins as drivers of professional conversations
Pentru adâncirea cunoștințelor și a abilităților sociale ale participanților, aceștia au parcurs un program de explorare (fizic și teoretic) a țării-gazdă prin excursii în Leipzig, Dresden și Berlin – ocazii cu care au putut descoperi mai multe despre istoria și cultura Germaniei. Acest program s-a concentrat pe istoria regională în context european, importanța relațiilor internaționale și oportunitățile actuale oferite de Uniunea Europeană. Regiunea centrală a Germaniei oferă o largă varietate de obiective turistice, întreprinderi moderne și destinații de vizitat.
La sfârșitul cursului, au fost oferite certificate care atestă parcurgerea cu succes a acestuia de către cele zece cadre didactice de la PARADIS, dar și promisiunea de la Johanna Neumann, coordonatorul activităților, și de la ceilalți profesori și instructori implicați de a dezvolta și implementa cât mai multe activități împreună în viitor.
II.
Tip de mobilitate: Group Mobility of School Students
Beneficiari: 8 elevi de gimnaziu și 10 elevi de liceu
Data: 25 Februarie – 4 Martie 2023
Durata: 8 zile
Școala gazdă: Herlufsholm Skole og Gods, Naestved, Danemarca
Obiectiv urmărit: Promovarea principiilor educației inclusive, a multiculturalismului și a diversității internaționale în școala noastră
Descriere pe scurt:
În perioada 25.02.2023 – 04.03.2023, un grup de 18 elevi de la Școala Gimnazială PARADIS din Iași a participat la mobilitatea de grup ce a avut loc la Herlufsholm Skole din Naestved, Danemarca.
Scoala Gimnazială Paradis și-a propus, prin implementarea proiectului, realizarea a două mobilitati pe grupuri de elevi: una pentru elevii din invatamantul liceal si una pentru elevii din invatamantul gimnazial. Mobilitatile au vizat cursuri de antreprenoriat si managementul afacerilor pentru invatamantul liceal si cursuri de gandire creativa si planificare pentru elevii de gimnaziu. Prin intermediul celor două activități, care, de fapt, au fost combinate și realizate în aceeași perioadă și cu același partener, elevii de liceu și-au testat capacitatile de leadership si managementul afacerilor avand acces la training si ateliere de lucru profesionale internaționale, iar elevii de gimnaziu și-au dezvoltat abilitățile de creativitate, analiza si planificare manifestand o incredere crescuta in sansele si capacitatile lor.
Proiectele si atelierele de lucru au stârnit interesul elevilor, ajutandu-i să descopere oportunitățile existente nu doar in tara lor, ci și la nivel international. Elevii și-au testat propriile capacitati si au avut prilejul sa se documenteze și să observe diverse domenii promovate la nivel international. Prin intermediul cursurilor de gandire creativa si planificare elevii au dat frau liber creativitatii, au vorbit liber și s-au exprimat artistic si, nu in ultimul rand, și-au descoperit propriile limite si capacitati. Cursurile și activitățile desfasurate au promovat in egală masură multiculturalismul si diversitatea internationala, apropiind elevii de ideea scolii incluzive.
Cei 18 elevi au beneficiat în această perioadă de o lungă serie de activități diferite ce au fost centrate în jurul domeniilor Business și Entrepreneurship și Creative Thinking, temele principale ale mobilității fiind chiar “Entrepreneurship and Business Management” şi “Design Thinking and Process Planning”.
Prima zi a fost dedicată cunoașterii noului mediu. Așadar, după o cină tradițională daneză alături de elevi și profesori de la Herlufsholm Skole, elevii Paradis au luat parte la jocuri introductive de tip barazza, dar și activități sportive ce i-au ajutat să se adapteze mult mai ușor și rapid la noul situației.
Astfel, în timpul orelor de Business, elevii au lucrat în grupuri alături de elevii de la școala-gazdă pentru crearea unor idei de afaceri. În atmosfera caracteristică unui start-up, elevii au reușit să folosească instrumentele digitale nou introduse lor și, asumându-și diferite roluri în cadrul echipelor din care au făcut parte, au prezentat cu success în fața colegilor planurile de afaceri gândite împreună.
Dacă ziua de luni a fost dedicată activității antreprenoriale, cea de-a treia zi a mobilității i-a introdus pe elevii din Paradis în lumea creativității artistice, aceștia participând la ore șl activități de teatru, muzică și dans alături de elevi de gimnaziu și liceu de la școala gazdă. Ziua a continuat în același regristru, cel al artei, cu o plimbare prin orașul Naestved și prezentarea unor picturi murale reprezentative.
Ziua a patra a reprezentat pentru elevii particianți în mobilitate de grup Erasmus+ șansa de a afla în mod direct mai multe despre sistemul educațional danez și, bineînțeles, felul în care decurg orele, zi de zi, la Herlufsholm Skole. Elevii noștri au fost împărțiți în mai multe echipe, fiecare urmând un profesor danez la câteva din orele lui din ziua respectivă. Astfel, ei au participat activ la ore de matematică, fizică, biologie, istorie, științe sociale și germană – toate ținute în limba engleză.
Următoarea zi a a fost petrecută în afara campusului, elevii noștri având oportunitatea să observe din interior un tip de business local, Forest Tower – Camp Adventure, în prezența și cu îndrumările oferite de un profesor specializat în acest domeniu de la școala gazdă. Bineînțeles, excursia le-a oferit și prilejul de a explora, de a descoperi și de a se relaxa. Ziua a fost încheiată printr-o petrecere pe care elevii de la Herlufsholm au organizat-o special pentru musafirii din România, ocazie cu care ei au stabilit noi legături.
În cea de-a șasea zi, rolurile s-au inversat și elevii din Paradis și-au asumat rolul de profesori și instructori de dans. După ce au prezentat în fața a sute de elevi un dans tradițional românesc (Călușarii), cei 18 elevi au intrat în clase de nivel gimnazial și au prezentat câteva informații reprezentative despre Iași și despre România. Ținând cont de perioada în care se aflau, elevii noștri i-au introdus pe cei din Herlufsholm în povestea Mărțițorului și i-au invitat la un workshop în cadrul căruia fiecare elev și-a confecționat propriul accesoriu simbolic.
Deși scurtă, ultima zi a mobilității și, totodată, a experienței elevilor Paradis în Danemarca, a reprezentat încă o oportunitate de cunoștere. După o vizită la planetariul din Copenhaga, elevii noștri și-au luat rămas bun de la elevii și profesorii școlii gazdă printr-o scurtă ceremonie recapitulativă.
Promisiunile de revedere sunt deja pe cale de a se transforma în realitate, având în vedere că elevii noștri păstrează legătura cu colegii lor din Danemarca și, mai mult decât atât, plănuim deja vizita unor elevi de la Herlufsholm în Iași în luna Aprilie 2023.
III.
Tipul activității: Invited Expert
Invitat: Ann K. Hansen, Head of International Affairs Herlufsholm Skole og Gods, Naestved, Danemarca
Tema generală: Strategii de Coaching în Școli
Teme specifice: ~va fi actualizat~
Durata: 3 zile
Perioada: 25 – 28 Aprilie 2023
Obiectiv urmărit:
- Îmbunătățirea managementului de echipă și eficiența comunicării interpersonale în școala noastră
Descriere: ~va fi actualizat~